Welkom op mijn Blog over zeevissen. Mijn naam is Kees de Mol en ik woon in de achtertuin van Katwijk aan Zee. In deze blog wil ik u laten zien hoe ik het zeevissen beleef. Ik wens u allen veel leesplezier. Heeft u een tip of wilt u reageren, laat dan eens een berichtje achter.


Video's

dinsdag 27 maart 2012

Doe het Zelf: Handige draagbeugel voor viskist

Hallo allemaal,

U kent het handige draagsysteem van Breakaway misschien wel. Hiermee maak je in een handomdraai van je viskist een systeem wat je op de rug kunt dragen. Ik vind dit ook een prachtig systeem maar de hoge prijs stond me tegen.


Toen ik eens in een kringloopwinkel kwam zag ik iets waarmee ik dit systeem gemakkelijk zelf kon maken. Het gaat hier om een rugtas met een aluminium frame. De rugzakken werden gebruikt voor trektochten en het gaat dan ook om een stevig systeem.
Op het frame zit bijna alles wat we nodig hebben dus buiten wat boutje/ moertjes en twee deurstoppers hebben we niets anders meer nodig.

Het begint met het kopen van de rugtas
De tas heb ik al verwijderd.

Voor de prijs hoef je het niet te laten want meer dan een paar euro kosten die dingen niet en ze zien er meestal nog netjes uit.

We beginnen met het uitboren van de pinnen die de kleine beugel op de grote vasthouden.

Doe dit netjes en gooi hem niet weg want we gebruiken hem later nog.
Boor dan onder op de grote beugel aan beide kanten een gat om de kleine beugel weer vast te maken.

De kleine beugel zet je dan andersom (dus gedraaid) weer vast aan de grote beugel. Doe dit met de pinnetjes zoals die aan de tas zaten zodat je de beugel weer los kan maken later.
Pinnetje

Als dit klaar is heb je een systeem gemaakt wat er voor zorgt dat de kist ook op strand stevig staat zelfs als er een klein golfje tegen aan komt. Bij het dragen op de rug hangt de beugel naar beneden en heb je er geen last van.De volgende stap is het vastzetten van de kist op de beugel. dit is voor elke kist weer anders en dit moet je dus even zelf uitvogelen. Zorg er alleen wel voor dat alles recht zit en in het midden van de kist. Ook moet je er op letten dat de onderzijde van het frame gelijk komt met de onderzijde van de kist. 
De kist die ik gebruik is een oude KCA-Box van de gemeente Katwijk maar misschien heb je zelf een andere kist zoals de bekende shakespeare. 
Ik gebruik voor de onderste dwarse buis  2 bouten met een bolle kop omdat deze echt tegen je onderrug aan komen en dat is een hoekige boutkop niet echt lekker. Voor de bovenste buis gebruik ik 2 tapeinden die ik later op maat zaag. In totaal gebruik ik dus 4 bouten om alles vast te zetten en dit is m.i. voldoende.

Na het vastzetten even op maat zagen.

Aan de bovenzijde moet tussen de kist en het frame een opvulling komen om straks het deksel nog te kunnen openen. Hiervoor gebruik ik rubber deurstoppers die er mooi uitzien en erg handig te gebruiken zijn.


Gebruik tussen de bouten en de moeren in ieder geval voldoende grote ringen zodat het alles een sterk geheel vormt met elkaar.


Het frame heeft aan de bovenzijde nog twee uitstekende delen en die zagen we voor een groot gedeelte weg. De doppen die in de afgezaagde stukken zitten halen we eruit en tikken ze met de hamer weer in het frame om alles netjes te houden.

En als alles netjes in elkaar zit is dit het resultaat. Een handig draagsteem wat bij elkaar niet meer dan ongeveer 5 euro zal kosten.
Het systeem gebruik ik nu al een dik jaar naar volle tevredenheid en het heeft menige stoot, golf, windhoos of wat dan ook overleefd.


Hopelijk heeft u er iets aan en als er nog verdere vragen zijn dan hoor ik het wel.

Groeten, Kees de Mol

3 opmerkingen: