Welkom op mijn Blog over zeevissen. Mijn naam is Kees de Mol en ik woon in de achtertuin van Katwijk aan Zee. In deze blog wil ik u laten zien hoe ik het zeevissen beleef. Ik wens u allen veel leesplezier. Heeft u een tip of wilt u reageren, laat dan eens een berichtje achter.


Video's

dinsdag 5 juni 2012

De eerste baarzen op de zandmotor

Hallo allemaal,

Vandaag ben ik vanwege het mooie weer en de vangstberichten van Willem(gaat vissen) naar de zandmotor gereden om het eens te gaan proberen op de zeebaars. Willem had er al aardig zeebaars gevangen en omdat ik altijd al eens op de zandmotor wilde vissen vond ik deze stek een goede keuze voor een vissessie.  

rustig stuk strand zonder de bekende wandelaars met honden
De auto heb ik geparkeerd op de Machiel Vrijenhoeklaan in Kijkduin en het mooie aan deze plek is dat je er gratis kan parkeren. Ik heb hier al eens eerder gevist toen de zandmotor nog niet was aangelegd en volgens Willem kost het even veel tijd om op de zandmotor te komen als wanneer je parkeert bij de Molenslag in Ter Heyde.

Aangekomen op het strand schrik ik wel even. Waar eerst een prachtig strand lag om vanaf te vissen is het er nu een woeste vlakte met banken en swinnen waar je ook maar kijkt. Dit lijkt ideaal maar voor zover ik kon kijken kun je zeevissen op het strand van Kijkduin voorlopig wel vergeten. Je kunt er simpelweg niet meer veilig bij de vloedlijn komen zonder in het nauw gedreven te worden door opkomend water.

IJverig loop ik verder en ondanks mijn vrij goede conditie moet ik toch wel even bijkomen als ik een dikke 3 kwartier later eindelijk op de kop van de zandmotor ben aangekomen. Ik moest een aardig eind omlopen omdat ik dacht even door een swinnetje heen te waden, maar dit swinnetje bleek veel te diep om doorheen te waden naar de zandmotor dus weer terug het strand op.

Op de stek stond er een mooi westenwindje van zo'n 3 Bft en de branding was mooi en niet te ruw. Ideaal zeetje voor de baars. Als aas heb ik kakelverse piertjes van Avicentra en de eerste hengel die ik inwerp is mijn Super Aero technium CXG, die  blijft toch altijd mijn favoriet. En even later tuig ik ook de Hiro Dreamsurf op om weer eens lekker met twee hengels te gaan vissen.

Het duurt vrij lang eer ik eindelijk een beetje zie maar dit is dan wel gelijk mijn eerste zeebaars voor dit seizoen. Het is een kleintje van 32 cm en hij mag dan ook lekker weer zwemmen om later als hij groot is weer terug te komen. 


Bijna een uur later heb ik weer beet en er komt een botje boven van rond de 25 cm en een dik half uur later weer een botje van rond de 20 cm.

             
Ik begin de moed al een beetje op te geven als ik vervolgens zo'n 3 kwartier helemaal niks meer vang maar plotseling zie ik de hengel wild heen en weer zwiepen. Als ik de hengel beet pak voel ik het onmiskenbare kopschudden van een baars en ik weet dat het dit keer raak is. Voorzichtig binnendraaien en even later heb ik een baars van 52 cm in mijn handen. Wat een kracht heeft zo'n beest en wat zijn ze toch prachtig. 
Echt kikke dit! (om maar even een bekende tv-persoonlijkheid te citeren)Hierna vind ik het genoeg geweest en mijn aas ik ook op dus ik ga de weg terug naar de auto en dat valt dan toch wel weer tegen hoor! Wat een takke-end lopen is dit! Het kost me een kleine 40 minuten om geheel met zweet doorweekt weer bij de auto te komen en thuis aangekomen blijk ik zelfs een blaar op mijn voeten te hebben terwijl ik toch redelijk vaak aan hardlopen doe. Het zal wel aan mijn lieslaarzen hebben gelegen maar het geeft wel aan dat je goed moet nadenken voor je hier gaat vissen. Ik kan het in ieder geval aanbevelen.

Groeten, Kees de Mol

4 opmerkingen:

 1. Kees dat zijn toch wel de mooiste vissen om tevangen ,daar heb je sport aan. Ik zou daar ook wel een keertje met je naar toe willen , maar wegens mijn conditie gaat dat helaas niet ,als ik verslag lees. Maar op Katwijk moeten ze toch ook wel een keertje te vangen zijn.
  Willem Bruin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Kees,

  De spullen hoefen niet naar zolder ;-)52cm gelijk een mooie erbij, goed gedaan!

  Vis greetz,

  Willem

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie vis Kees.
  Moet ook nodig weer eens naar de kust.


  Groeten,
  Dirk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kees, wat een leuke blog. Ik lig te genieten in mijn bed. Wil wel eens mee. Lijkt me leuk. Groetjes Pieter Stam.

  BeantwoordenVerwijderen