Welkom op mijn Blog over zeevissen. Mijn naam is Kees de Mol en ik woon in de achtertuin van Katwijk aan Zee. In deze blog wil ik u laten zien hoe ik het zeevissen beleef. Ik wens u allen veel leesplezier. Heeft u een tip of wilt u reageren, laat dan eens een berichtje achter.


Video's

vrijdag 6 september 2013

Makreelvissen (hadden jullie nog tegoed)

Lange tijd geleden op 3 augustus ben ik een dagje wezen makreelvissen. Mijn zwager ging bijna trouwen en er was een vrijgezellenfeest georganiseerd waarbij we zouden gaan makreelvissen op een schip van rederij Vrolijk uit Scheveningen. Normaal ben ik niet zo van de vrijgezellenfeestjes omdat dit meestal uitdraait op vooral veel zuipen en weinig doen maar dit feestje was kaasje naar mijn bekje. Lekker vissen en een beetje praten en lachen met elkaar. Het nuttige met het nutteloze verenigen zeg maar.


Rond half acht kwamen we aan in de haven en we schrokken van wat we daar aantroffen. Een schip dat al tot zijn nok toe gevuld was met vissers. Was er wat misgegaan met de reservering? Nee wij met 20 man konden er nog makkelijk bij volgens de man van de rederij. Nou uit eindelijk een plekje gevonden dichtbij de bar wat voor velen heel fijn was, en de spulletjes uitgepakt. Ik had mijn eigen spullen, een stevige boothengel en een Penn Sargus 8000 molen opgespoeld met Dyneema. qua tuigjes had ik van alles wat meegenomen en dus kon ik even afwachten wat het beste zou gaan werken.


Om acht uur voer het schip uit en je wilt niet weten wat je ziet aan boord. De frituur draaide al op volle toeren en het bier vloeide rijkelijk. Voor de mensen die de vissende mol een beetje kennen is het geen geheim dat hij een beetje zeeziek kan worden. Voor mij dus geen frituur of koolzuurhoudende drankjes en zeker geen bier, maar dat kwam goed uit want ik zou de BOB zijn en dat bleek uiteindelijk ook zeker nodig.


Het weer was mooi, maar er stond een aardige wind en al snel werd duidelijk dat er ook een behoorlijke deining stond op zee. Na een tijdje stomen minderde het schip vaart en schalde de hoorn, het teken dat je mocht inwerpen. Ik heb het eerst even aangekeken en dat was maar goed ook. Vele mensen zaten al direct met elkaar in de knoop en zelfs mensen van SB-zijde zaten in de knoop met mensen van BB-zijde. Later verloor iemand zelfs zijn complete hengel doordat hij vastzat aan iemand van de andere kant die iets te stevig binnendraaide. De verloren hengel was trouwens een huurhengel en ik zou je willen aanraden om of zelf spullen aan te schaffen of te gaan lenen van anderen, want die huurhengels waar je 15 euro voor moet betalen zijn van bagger kwaliteit!


Als je even wacht met ingooien tot de eersten weer hebben ingehaald (al dan niet in de knoop zittend met de buren van 10 plekken verderop) kun je rustig in werpen en weer inhalen. Het heeft even geduurd voor ik de eerste keer weerstand voelde, maar toen zaten er ook wel 4 makrelen tegelijk aan. Ik moet zeggen dat ik het echt wel heel gaaf vond om zo'n spartelend gewicht binnen te draaien. Je zou het wat sportiever kunnen maken door slechts met één veer en licht lood te vissen, maar dan moet je opletten voor vastzitten. Ik viste met 250 gram lood en een witte verenpaternoster. Ik heb niet echt verschil gezien in vangsten en zo'n beetje iedereen gebruikt weer een andere paternoster, er was er zelfs één die viste met kale haken en een beetje alu-folie er achter bevestigd.


We hebben veel verschillende stekken opgezocht, maar het was echt zoeken voor de schipper want er zat niet heel veel makreel. Voor de gasten van het vrijgezellenfeestje maakte dat niet zoveel uit, want we zaten pal naast de bar en daar werd dan ook goed gebruik van gemaakt. Elders op het schip vloeide het Aldi/Lidl/Digros-bier ook rijkelijk en het duurde dan ook niet lang of de eerste mensen hingen over de reling. Gelukkig werd me deze ellende bespaard en ik kon het aardig uithouden ondanks de deining en mijn zeeziekte. Helaas bleek dit anders te gaan nadat ik wat dagelijkse medicatie in had genomen. Mijn maag draaide zich om en al snel lag mijn maaginhoud in zee. Hierna gelukkig nergens meer last van gehad. Volgende keer de medicatie maar even iets later innemen.


De vangsten vielen tegen, maar ik had in totaal toch ongeveer 30 makrelen gevangen en alleen de grootste heb ik meegenomen naar huis. Sommigen hadden meer, anderen hadden minder.

In de haven aangekomen snel van boord en naar de auto, hoewel. Ik moest wel even wachten omdat er een man van boord werd gedragen die zoveel had gezopen dat hij niet meer kon lopen. Joepie!


Conclusie: Wil je een dagje leuk vissen? Zorg dan dat je pas boekt als je zeker weet dat het mooi weer wordt en ga het liefst niet alleen, maar in een groepje. Je staat dan toch wat sterker want je moet je plekje echt wel een beetje vasthouden. Houd ook rekening met grote groepen van diverse etnische komaf, hoewel ik daar totaal geen problemen mee heb gehad, ik vond ze wel gezellig.

O, voor ik het vergeet. Neem een afvalzak mee. Veel mensen schijnen nog steeds te denken dat de zee een grote afvalbak is. Te zot voor woorden hoe bij sommigen echt alles overboord ging. En nee mijn kots heb ik niet in de afvalzak gedeponeerd, sorry.

Groetjes, Kees

2 opmerkingen:

 1. Ha Kees,

  Leuk verhaal weer! Lekker om te roken in de rookton die makrelen.

  Vis greetz,

  Willem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je, Willem.

  Ik hoop van jou ook snel weer verhalen te kunnen lezen en wens je veel sterkte bij het herstel van je hernia.

  Het roken werd voor me gedaan en ze waren zeker erg lekker.

  Groeten, Kees

  BeantwoordenVerwijderen