Welkom op mijn Blog over zeevissen. Mijn naam is Kees de Mol en ik woon in de achtertuin van Katwijk aan Zee. In deze blog wil ik u laten zien hoe ik het zeevissen beleef. Ik wens u allen veel leesplezier. Heeft u een tip of wilt u reageren, laat dan eens een berichtje achter.


Video's

dinsdag 21 januari 2014

Om garrunt as het eigenlijk nie ken! (met video)

Hallo allemaal

Gisteren was zo'n dag waar ik al weken naar uit keek. De wind zou bijna gaan liggen en kwam uit het noord-oosten. Uitgelezen weer om te gaan garnalenvissen of om garrunt te gaen zoals de Katwijkers zeggen. Ware het niet dat iedereen weet dat er in januari echt geen garnalen meer te vangen zijn omdat het veel te koud is.

Jan inspecteerd het net

Koud? Nee koud is het nog niet echt geweest dus ik vroeg me af of het dan misschien toch mogelijk was om te gaan garnalenvissen in januari. 

flink werken met uitzoeken
Mijn zwager Jan wilde ook wel mee en we besloten om met het borden-netje te gaan zodat we in het waadpak konden. Met een surfpak het water in zou misschien toch wel een beetje te koud zijn.
Eenmaal alle spullen bij elkaar gezocht togen we richting het zuidstrand van Katwijk en rond half twaalf hadden we alle spullen in orde om te kunnen vissen. Laag water zou het pas 13:40 zijn dus we hadden even de tijd voor het water weer opkwam.

Een "selfie"
Na een korte trek omdat we staanwand tegenkwamen zagen we al dat het niet heel veel garnaal was, maar ze zaten er wel degelijk. Ook troffen we diverse mini-gulletjes aan in het net.

Heel veel vuil tussen de garnalen
De volgende trek was veel langer en leverde een mooi maal garnaal op met ook hier weer een stuk of 8 mini-gulletjes en zelfs nog een zeebaars. De trek terug was net zo lang maar hier zaten beduidend minder garnalen in. Het net zou met deze trek tegen het tij in dieper moeten vissen dus misschien geeft het diepere water gewoon minder garnaal.

De video van het garnaalvissen (Klikkerdeklik op het plaatje)


Eenmaal thuis gekomen hebben we alles uitgespoeld gekookt en later natuurlijk gepeld. We hadden in totaal een kleine 4 kilo. Niet meer de hoeveelheden van afgelopen december maar toch leuk gevangen.

Groeten, Kees de Mol

3 opmerkingen:

 1. hoe vangen jullie zoveel ik vis met een boomkornetje van 120cm. en vang maar 15 garnalen ofzo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en op texel of moet het gewoon warmer worden???

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,

  Bij garnalenvissen heb je geen garanties maar je moet met een aantal dingen rekening houden. De eerste regel is dat je het beste gaat vissen vanaf ongeveer 2 uur voor het lage water. Ga je met opkomend water vissen dan vis je op het kale zand waar nog geen garnalen zitten. Hiernaast kun je het beste gaan vissen als er zo min mogelijk branding staat en het liefst met oosten wind, hoewel wij dit jaar met zuidwest ook goed gevangen hebben. Ook moet je zorgen dat de ketting van je netje goed over het zand schraapt. Hij hoeft niet in het zand te graven, maar wel er overheen.
  De beste tijd om garnalen te vissen is in het voorjaar als het water gaat opwarmen en in het najaar als het water weer kouder wordt, De zomer en de winter zijn meestal geen goede momenten.
  Hiernaast moet je soms ook gewoon geluk hebben. De hoeveelheden die er het afgelopen najaar zijn gevangen door mij en anderen zijn eigenlijk niet normaal en ik weet dan ook echt niet waar het aan ligt. Groeten en succes met vissen!

  BeantwoordenVerwijderen