Welkom op mijn Blog over zeevissen. Mijn naam is Kees de Mol en ik woon in de achtertuin van Katwijk aan Zee. In deze blog wil ik u laten zien hoe ik het zeevissen beleef. Ik wens u allen veel leesplezier. Heeft u een tip of wilt u reageren, laat dan eens een berichtje achter.


Video's

woensdag 19 juni 2013

Bot vangen op een mooie avond

Hallo allemaal,

Gisteren kon ik het niet laten om weer eens te gaan vissen. Vorige week ben ik ook een keer geweest en hoewel de wind toen prachtig uit het zuidwesten kwam heb ik geen staart gevangen en ik had toen ook geen zin om er hier een bericht van te plaatsen.
Gisteren waren de omstandigheden voor het baarsvissen minder gunstig, bijna geen branding en de wind uit het noordoosten. Niet echt goed dus vooral niet omdat er dan van die mensen langskomen die je vertellen dat je vorige week had moeten gaan met die westenwind! Ik laat ze altijd maar praten en meestal is het nog gezellig ook.

Ik kwam rond 21 uur aan op het strand en ik heb gestaan bij de KRB-post in de zuid. Het water kwam op en zou om 23:55 hoog zijn. Ik hou er zelf niet zo van om met opkomend water te vissen omdat je constant je spullen in de gaten moet houden en als het ware naar achteren wordt gedreven. Nu was er echter geen enkele branding te bespeuren dus ik kon het rustig aan doen.

Kwart over negen lag mijn lijntje in het water, ik had besloten met één hengel te vissen en heb gebruik gemaakt van een paternoster met wapperlijntjes met hierop een aberdeenhaak. Ik wilde toch wel graag iets vangen, als het geen zeebaars was dan maar een botje o.i.d. en dan zijn die cirkelhaken die ik normaal gebruik gewoon niet echt handig. Als aas gebruik ik zagers waarvan ik een onsje heb gekocht. Net genoeg om een paar uurtjes mee te vissen als je met één hengel vist.


Uit de noord zag ik een garnalen visser aan komen wat op zich best vreemd is omdat het water al flink aan het opkomen was. Hij zag mij ook staan en kwam netjes aan de kant en daar zag ik dat hij niet 'om garrent' was maar met een tongennetje aan het slepen was. We hebben nog even staan praten en hij vertelde me dat hij in totaal 16 tongen had. Ik heb ze gezien en het waren allemaal mooie tongen! Hierna is hij weer terug de noord in gegaan om nog één trekje te doen dus wie weet heeft hij er nog wel wat bij gevangen. Even later komt er nog een man langs die me weet te vertellen dat de kottertjes dicht op de kant ook om tong zijn en dat ze aardig vangen.


Inmiddels staat mijn hengel te klapperen in de steun en dat betekent vis. Bij het inhalen voel ik weerstand, maar nog belangrijker "ik voel dat er behoorlijk tegengesputterd wordt". En dat zou wel eens op zeebaars kunnen duiden! Dichter bij de kant zie ik echter dat ik 'last' heb van een doublet van een behoorlijk spartelende tong en een botje. Leuk om iets te vangen, maar niet de gewenste zeebaars...


Hierna blijft het een drie kwartier erg stil maar dan zie ik dan er flink aan mijn hengel getrokken wordt. Duidelijk de klappen van een grotere vis, maar ik besluit om de hengel nog even te laten staan. Hierna geen klapperen meer gezien en als ik inhaal zie ik een klein botje en dat de bovenste wapperlijn van de wartel is verdwenen. Stom dat ik mijn spullen niet beter heb nagekeken voor ik begond, maar ja......


Genietend van het mooie weer en de ondergaande zon vang ik rond half twaalf nog een botje en dan is het helaas echt op en rond twaalf uur ruim ik op om naar huis te gaan. In totaal vang ik 1 tong en 3 botjes.
Op de terugweg vind ik nog een flessenpost of liever gezegd een flessenwens. Er zit een briefje in van een jongetje Tim die wenst dat hij later heel gelukkig mag worden en gezond. Nou ik hoop het ook voor je jongen!

Volgende keer hopelijk een baarsje en nu toch even lekker gestaan en nog wat gevangen ook.

Groeten, Kees

3 opmerkingen:

 1. Ha Kees,

  Mooi verhaal weer. Leuk om tong van het strand te vangen, ze zijn nu dus echt dichtbij. Jammer van die misser. Bij maar enigzins aangetaste of gekinkte lijnen vervang ik ze voor nieuwe. Ik ken zelfs vissers die eenmaal gebruikte onderlijnen volledig weggooien. En altijd met nieuwe vissen.

  Vis greetz,

  Willem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Willem,

   Ik moet er inderdaad beter op letten. Succes!

   Verwijderen
 2. Hallo,

  Het is al even geleden maar weet u nog hoe breed dit netje ongeveer was? Ik wil zelf een bordennetje voor tong maken 6 cm maaswijdte maar ben eens benieuwd hoe breed dit netje was.

  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen